ریاست پژوهشگاه مطالعات اسلامی به همراه مدیران ادارات با ستاد راهبردی معماری و شهرسازی اسلامی جلسهای داشتند که در این جلسه به تشریح موارد مشترک و همکاری دوجانبه پراختند.
در ابتدا ستاد به معرفی ارکان و اهداف و برنامههای بلند مدت خود پرداختند :
سابقه فعالیتهای حوزه با موضوع معماری و شهرسازی اسلامی:
درس خارج آیت الله اراکی در موضوع شهرسازی اسلامی با حضور تعدادی از مهندسان نظام مهندسی برگزار میشد که زمینه تشکیل این ستاد را ایجاد کرد تا اینکه در سال 1401 با حکم حضرت آیت الله اعرافی زیدعزه این ستاد تشکیل شد و بزرگان زیادی در این مهم با ما همکاری کردند و مرجع فکری این ستاد حضرت آیت الله اراکیزیدعزه در موضوع نظریه معماری اسلامی و فرانظریه معماری اسلامی هستند.
شاخه های مختلف فعالیتهای ستاد
- تقنین و مدل سازی
آقای دکتر آرانی پیگیریهای امور تقنینی را انجام میدهند که با تلاش ایشان در ماده 20 قانون جهش و تامین مسکن قانونی بدین شرح تصویب شد «وزارت راه مکلف است با همکاری حوزههای علمیه شاخصهای معماری اسلامی را آماده کند» این شاخصها توسط این ستاد جمعآوری و نهایی شد و توسط 4 فقیه از جمله آقایان مبلغی و اراکی تایید و به وزارت راه و شهرسازی اعلام شد.
دکتر جهانبخش هم در بحث مدل سازی فعالیت می کنند.
- اثرگزاری در اجرا و شهر سازی
اثرگذاری این ستاد در مسکن ملی و وزارت مسکن و شهرسازی مشهود بود و همکاریهایی صورت گرفته است من جمله ارائه الگوی شهرسازی که در عشق آباد نیشابور با همراهی امام جمعه محترم اجرائی شد و همچنین در شهر پرنیان قم برخی دستوالعملهای اجرائی ارائه شد.
- فعالیتهای آموزشی و پژوهشی
از فعالیتهای پژوهشی این ستاد موسوعه معماری اسلامی است که با همکاری دانشگاه قم در دست تالیف است و همچنین فرا نظریات استاد آکوچکیان در خصوص چارچوب های نظریه پردازی در معماری اسلامی از دیگر اقدامات این ستاد میباشد.
این ستاد تالیف 4 درس گفتار را به صورت مشورتی انجام داده است و توسط آقای عبد مجیری حکمروایی فرهنگی، آقای آکوچکیان نظریه دین شناخت معماری و شهرسازی و استاد امامیان فقه معماری و شهرسازی تدریس می شود که نیازمند همکاری سایر طلاب هستیم تا نمود و بروز فعالیتهای ستاد بیشتر شود و کار نمونه علمی و اسلامی را ارائه کنیم.
نیازمندیهای ستاد
این ستاد نیازمند است در بحث تولید محتوا و اساتید با سایر مجموعههای دانشی ارتباط برقرار کند و از ظرفیت آنها بهره جوید لذا برای تدریس، پژوهش و تولید دانش با رویکرد دینی نیاز به طلابی داریم که تحصیلات عمران و شهرسازی و معماری داشته باشند.
- پیشنهادات پژوهشگاه
پیشنهاد پژوهشگاه ایجاد یک هسته پژوهشی مانند ادبیات و هنر اسلامی با همکاری ستاد است و طلاب به موضوعات معماری و شهرسازی هدایت شوند. موضوعات مرتبط با رشتههای موجود مثل فقه و موضوع شناسی و مطالعات اسلامی زن و خانواده و معماری و شهرسازی نیز احصا شود و به عنوان موضوع پایان نامه یا پروژه پژوهشی تعریف شوند.
پژوهشگاه در حال تالیف کتابی هست که در آن موضوعات میان رشتهای جمعآوری میشود همکاری شما در استخراج موضوعات مرتبط ثمر بخش و اثرگذار است باعث میشود تا پایان نامهها به این مسیر راهنمایی شوند.
نظرات